Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Υπόθεση Σκορδέλη: Τα ΜΜΕ πιο άγρια από τη δολοφονία


Να λοιπόν που επανέρχομαι και ο λόγος το "σφυροκόπημα" των πληροφοριών για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή. Ένα σφυροκόπημα πληροφοριών το ίδιο άγριο (αν όχι περισσότερο) με την δολοφονία.

Ένα σφυροκόπημα από ΜΜΕ που αναπαράγουν πληροφορίες, εικασίες, ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την πραγματικότητα αλλά να σπιλώνουν σταθερά και αβίαστα συνειδήσεις, υπολήψεις, ζωές.

Και υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος της αναπαραγωγής αυτού του είδους των πληροφοριών. Λέγεται Εμπόριο του Τύπου. Κατασκευές ιστοριών που πουλάνε επειδή ερεθίζουν τη φαντασία, επειδή διεγείρουν τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα, επειδή πρέπει να γεμίσουν ένα κενό πληροφόρησης, αδιαφορώντας με τι θα το γεμίσουν.

Βάζοντας στο Google το όνομα της Έλενας Σκορδέλη και πατώντας το search αμέσως μαθαίνεις ότι είναι η "δολοφόνος του Άντη Χατζηκωστή", μαθαίνεις "τον τρόπο που αποκαλύφθηκε η ενοχή της" και έχεις την εντύπωση ότι το έγκλημα έχει εξιχνιαστεί και αποκαλυφθεί.

Διαβάζοντας τα άρθρα της Zougla.gr ξέρεις ακόμη όλη τη μηχανοραφία και "πτυχές" για την προσωπική της ζωή, "πτυχές" που ακόμη και η ίδια μπορεί να αγνοεί. Βλέποντας τα βίντεο του Newsit.gr αντικρύζεις την "μυστηριώδη τηλεπαρουσιάστρια" στο βίντεο με καλυμμένα τα μάτια από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου Αξίζει να το Δεις λες και αυτό και μόνο είναι αρκετό για να τηρηθεί η δημοσιογραφική δεοντολογία. (H οποία Τατιάνα ζητάει τη συνδρομή των ταλαντούχων ανθρώπων προκειμένου να επεκταθεί και στο διαδίκτυο).

Διαβάζοντας τα άρθρα του Μανώλη Καλατζή στον "Πολίτη" νομίζεις ότι τα ιστολόγια (blogs) και τα υπόλοιπα Μέσα αφέθηκαν από μόνα τους να οργιάσουν με βάση της φήμες και τις εικασίες λες και δεν ήταν το δικό του άρθρο που άναψε το φυτίλι.

Aκούγοντας τα σχόλια φίλων και γνωστών νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με μια στυγερή ηθική αυτουργό, με μια σατανική γυναίκα με αγγελικό πρόσωπο. Κι αρχίζεις να εκπλήσσεσαι ειδικά όταν έχεις βγει στην εκπομπή της πάρα πολλές φορές, όταν νομίζεις ότι την γνωρίζεις αρκετά καλά και όταν έχεις συνεργαστεί μαζί της τόσες πολλές φορές για κάτι που θεωρείς ανώτερο.

Kι αναρωτιέσαι "μα πόσο πολύ μπορεί να πέφτω έξω για το ποιον των ανθρώπων;" Κι όταν παίρνεις την απάντηση από την ίδια "ελπίζω να μη σε επηρέασε κι εσένα η λάσπη" αρχίζεις πραγματικά να προβληματίζεσαι για το πώς η ηλεκτρονική επανάσταση της ενημέρωσης μπορεί να χάθηκε τόσο εύκολα.

Σήμερα διάβασα ότι η Έλενα Σκορδέλη κατέθεσε αγωγές κατά παντός υπευθύνου για ηθική βλάβη. Την μεγαλύτερη ηθική βλάβη την έχουν υποστεί οι λειτουργοί της πληροφόρησης, εξαιτίας της ίδιας της λειτουργίας τους. Ανεπανόρθωτη βλάβη.

Α. Ν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Σκορδέλη ξεκίνησε, ή καλύτερα προσπάθησε να ξεκινήσει την δημοσιογραφική της καριέρα, από τον Λόγο. Όταν όμως αποτάθηκε στο κανάλι ό τότε αρχισυντάκτης Λάκης Πίγγουρας την πληροφόρησε …… ότι δεν κάνει για δημοσιογράφος, αφού δεν ξέρει να μιλά και να γράφει καλά Ελληνικά!
Πόσο δίκαιο είχε ο άνθρωπος,αφου όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στην συνέχεια.